PAGES

BANNER

MEE KARI


BAHAN A
1 bungkus mee kuning (celur & toskan)
1 cawan taugeh

BAHAN B (dihiris)
1 paket tauhu kering
2 tangkai daun bawang & daun sup
2 biji cili merah
3 biji limau kasturi

BAHAN C (utk kuah)
1/2 kilo ayam (potong kecik)
200 gram udang 
1 pek fish cake (kalau 2 pek tue bnyk sgt... korg agak2 la ekkk)
2 sudu makan cili kisar
3 sudu makan rempah kari (bancuh ckt ngan air)
5 cawan santan @ 1 biji kelapa (tukar ngan low fat molk pon boleh)
Minyak masak & Garam secukup rasa


CARA PENYEDIAAN

1. Tumiskan bahan yang dikisar sampai wangi & garing.

2. Masukkan rempah dan biarkan sampai pecah minyak.


3. Masukkan ayam, masak sampai agak2 rempah tue mesra ngan ayam.


4. Bila ayam dah nampak masak ckt masukan pula fish cake, udang  dan santan (jgn lupa kecikkan api, takut santan pecah minyak @ membuak sgt)

5. Masukkan garam secukup rasa 
6. Dan hidnagkan dengan mee yang dah di celur bersama dgn bahan sampingan yang korang dah hiris td.... 



sedia utk dimakan ..


P/S : gambar siap lupe plak nak amik sbb dah x sabar nak mkn .... so... korang paham sndri la ekk... k... jmpe next resepi k.... byeeee



SELAMAT MENCUBA!!!!!!

No comments:

Post a Comment